Laden Evenementen

Het leven als reis | Gehele cursus

Levensfilosofie gaat over het avontuur van het geleefde leven. Deze filosofie blijft dicht bij de ervaring en de vragen die zich daarin aandienen of nog verbergen. In deze basiscursus is veel aandacht voor de antieke levensfilosofie, de moderne existentiefilosofie en een filosofie van de aarde. Je maakt kennis met belangrijke denkers, teksten en inspiratiebronnen uit de geschiedenis van het denken, om die aan de hand van oefeningen naar je eigen leven te kunnen vertalen en daarover met anderen in gesprek te gaan.

De weekenden van deze basiscursus zijn ook los te volgen. Met Bas Nabers.

Programma


Weekend 1: Kompas en bestemming

20-21 januari 2024

In het leven kun je uiteindelijk niet anders: je oriënteren. De vraag is alleen hoe je dat doet. Waar laat je je door drijven? Waar ben je bewust of onbewust naar opzoek? We onderzoeken deze vragen aan de hand van oude en eigentijdse filosofische benaderingen. Zo gaan we te rade bij antieke denkers en staan we stil bij hedendaagse ervaringen van (des)oriëntatie en het menselijke verlangen naar zin.

 


Weekend 2: Storm en anker

17-18 februari 2024

Waar vind je houvast in de storm van het leven? Tot welke bronnen van troost wend je je wanneer het leven schuurt of pijn doet? Dit weekend spiegelt de stoïcijnse queeste naar een leven in overeenstemming met de natuur aan andere antieke, moderne en eigentijdse perspectieven, zoals die van Epicurus, Michel de Montaigne en Viktor Frankl.


Weekend 3: Reisgenoten

16-17 maart 2024

Voor ons geluk zijn we, lijkt het, aangewezen op dierbare reisgenoten. En toch is ieder van ons ook alleen onderweg. Om deze soms ambivalente menselijke conditie te onderzoeken gaan we te rade bij Aristoteles, Michel de Montaigne, Friedrich Nietzsche en een aantal eigentijdse schrijvers. Intussen bezinnen we ons op een eigen kunst van het alleen zijn en samen zijn.


Weekend 4: Thuis en wereld

20-21 april 2024

Hoe bewonen we de wereld? Hoe raken we daar ‘thuis’? Wat hebben we daarvoor nodig en wat vraagt de wereld daarvoor van ons? Met Hannah Arendt onderzoeken we de vaak vergeten betekenissen van het (t)huis voor de menselijke oriëntatie. Ook staan we stil bij het verlangen om juist onderweg, in het onbekende, iets van een bestemming te vinden.


Weekend 5: Een Odyssee op aarde

18-19 mei 2024

De aarde: dat is de bodem onder onze voeten, het water in de rivieren en aan onze dijken, de lucht die we inademen, het voedsel dat we eten, de bron van alle leven dat we kennen. Dat besef kan inspireren en ontroeren, maar ook choqueren en huiver oproepen. Tijdens dit weekend bezinnen we ons op onze persoonlijke en collectieve verhouding tot de natuur.


Weekend 6: Horizon

22-23 juni 2024

De horizon vertegenwoordigt wat je niet kunt zien; wat ongewis, immens en onvoorspelbaar blijft.  Met Kant, Nietzsche, Arendt en Heidegger staan stil bij ervaringen van het sublieme en het ongewisse, die even choquerend als bezielend kunnen uitpakken. Tegen de achtergrond van zulke ervaringen onderzoeken we hoe je misschien juist in een onvoorspelbare levensreis een eigen weg kunt vinden.


Studiebelasting

Elk afzonderlijk weekend van deze cursus bevat 9 contacturen, wat 45 contacturen voor de gehele cursus betekent. Daarnaast neemt het lezen van eventuele lesmaterialen circa 20 uur in beslag.

Data

Zaterdag 20 en zondag 21 januari 2024

Zaterdag 17 en zondag 18 februari 2024

Zaterdag 16 en zondag 17 maart 2024

Zaterdag 20 en zondag 21 april 2024

Zaterdag 18 en zondag 19 mei 2024

Zaterdag 22 en zondag 23 juni 2024

Zaterdag van 10.30 uur tot zondag 12.30 uur met afsluitende lunch.

Docent

Bas Nabers is filosoof en een liefhebber van wilde natuur. In zijn
werk brengt hij zijn fascinatie voor de filosofie en wilde plekken samen.


×