Vermeld in iFilosofie #52

Bedankt voor het lezen van iFilosofie #52! In de onderstaande lijst vind je links naar de boeken die we bespreken in het 52e nummer van iFilosofie. Op de hoogte blijven van de recentste filosofiepublicaties? Abonneer je dan gratis via deze link.


Met Nietzsche de bergen in

John Kaag

Uitgeverij: Ten Have
Jaar: 2019

John Kaag maakt in Met Nietzsche de bergen in twee filosofische reizen – als recalcitrante 19-jarige en als 36-jarige echtgenoot en vader. Tijdens beide reizen gaat Kaag al hikend op zoek naar de bronnen van Nietzsches filosofie en leven. Hij verweeft filosofische ontdekkingen met zijn eigen zoektocht naar een authentiek leven…


Verenigt u!

Thijs Lijster

Uitgeverij: Prometheus
Jaar: 2019

De geschiedenis is, aldus Karl Marx, geschiedenis van de klassenstrijd: de strijd tussen de klasse die bezit en de klasse die niets anders heeft dan zijn eigen arbeidskracht. In de Oudheid had je de patriciërs tegenover de plebejers en slaven, in de Middeleeuwen de heren tegenover de horigen, en na de val van het ancien régime de kapitalisten tegenover het proletariaat…


De meeste mensen deugen

Rutger Bregman

Uitgeverij: De Correspondent
Jaar: 2019

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden? In dit boek verweeft Rutger Bregman de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie…


De coronastorm

René ten Bos

Uitgeverij: Boom Filosofie
Jaar: 2020

De storm die door het coronavirus in lichamen wordt veroorzaakt, lijkt op de storm die de epidemie in de samenleving veroorzaakt. Voormalig denker des vaderlands René ten Bos (60) stelt zich in dit boek op als een stormjager die verklaringen probeert te geven voor wat er in het lichaam van COVID-patiënten en in de samenleving als geheel gebeurt…


Waar was ik toen ik er niet was?

Monica Meijsing

Uitgeverij: Vantilt
Jaar: 2018

Waar ben je als je onder narcose bent? Lig je gewoon op de operatietafel, tijdelijk buiten bewustzijn, of is de ‘echte’ jij daar helemaal niet bij? Om die vraag te beantwoorden, moet je weten wie je uiteindelijk bent: wie of wat is de ‘echte’ jij? Veel mensen vinden psychologische kenmerken belangrijker voor hun identiteit dan lichamelijke eigenschappen – ze zijn eerder hun geest dan hun lichaam.


Wat de lezer leert

Leen Verheyen

Uitgeverij: Epo
Jaar: 2019

Word je van lezen een beter mens? Leen Verheyen onderzoekt in dit prikkelende essay wat filosofen hebben gedacht over het nut van literatuur.
 
 


De juiste zet

Jonathan Rowson

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2020

In de De juiste zet stelt schaakgrootmeester en filosoof Jonathan Rowson zichzelf doorlopend de vraag: wat heeft het schaakspel mij geleerd over het leven? In 64 korte hoofdstukken geeft hij op humoristische wijze waardevolle filosofische levenslessen, geïnspireerd uit het schaakspel. Offers die later winst opleveren, leren tegen je verlies te kunnen, groter en verder durven denken dan je ooit eerder deed…


Wat onze identiteit niet is

Natalie Heinich

Uitgeverij: Prometheus
Jaar: 2019

Waarover spreken we wanneer we het over identiteit hebben? We horen de term veelvuldig om ons heen, maar kunnen er geen grip op krijgen. De Franse sociologe Nathalie Heinich legt het begrip op de snijtafel van de sociologie en analyseert op zo neutraal mogelijke wijze de ideeën die het debat beheersen. Aan de hand van wat identiteit allemaal níet is pleit zij voor een beweeglijker definitie…


Kritische portretten

Walter Benjamin

Uitgeverij: Octavo
Jaar: 2019

Walter Benjamin schreef begin 1930 aan zijn vriend Gershom Scholem dat het zijn wens was om als de grootste Duitse literatuurcriticus te worden beschouwd. Een droom die hij in de ogen van velen heeft gerealiseerd, zij het postuum. Rond 1930 was Benjamin bezig met de voorbereiding van een bundel essays over literatuur. Een deel was al gepubliceerd en een deel moest nog worden geschreven…


Hölderlin

Rudiger Safranski

Uitgeverij: Atlas Contact
Jaar: 2020

Hölderlin is de nieuwe biografie van meesterbiograaf Rüdiger Safranski. Friedrich Hölderlin (1770-1843) geldt nu als een klassieke schrijver in de Duitse literatuur, maar zijn literaire kwaliteit werd pas in de twintigste eeuw gezien. Hölderlin was ertoe voorbestemd om predikant te worden, maar hem stond al vroeg slechts één ideaal voor ogen: dichter zijn en zijn idealen uitdragen door middel van zijn poëzie…


Marges van de filosofie

Jacques Derrida

Uitgeverij: Boom Filosofie
Jaar: 2019

Marges van de filosofie is een hoofdwerk van Jacques Derrida en vormt de sleutel tot een goed begrip van het deconstructiedenken en de differentiefilosofie. In dit boek benadrukt Derrida het problematische, zelfondermijnende karakter van waarheidsaanspraken in de filosofische traditie, van Plato, Kant, Hegel en Nietzsche tot aan de fenomenologie van Husserl en Heidegger en de analytisch-filosofische taaltheorie.