Activiteiten tijdens uw verblijf

Wandelen

‘De tijd van mijn dagelijkse wandelingen is vaak vervuld geweest met zoete overpeinzingen (…). Die uren van eenzaamheid en beschouwing zijn de enige van de dag waarin ik, zonder afgeleid of gehinderd te worden, geheel mijzelf en van mijzelf ben en waarin ik werkelijk kan zeggen dat ik ben wat de natuur met mij heeft voorgehad.’ – Jean-Jacques Rousseau

Vanaf Landgoed ISVW kunt u meerdere wandelroutes lopen. Bij de receptie treft u informatie over boswandelingen, over het Filosofenpad en over de historische wandeling waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat. U kunt ook een wandeling maken in het aanpalende landgoed Den Treek, bijvoorbeeld over de domeinen van de familie Beaufort. De ISVW heeft ook zelf wandelroutes uitgestippeld, van 15, 35 en 45 minuten. Deze kunnen precies in een pauze in uw programma in de ISVW gepast worden. Hieronder enkele routes.

‘t Filosofenpad

Filosofenpad opening juni 2014 Henriette van Breukelen rechtenvrij

De Leusdense wethouder Jan Overweg opende ‘t Filosofenpad op 22 juni 2014.

Op Landgoed ISVW begint ‘t Filosofenpad. De wandeling voert langs borden met portretten en citaten van grote denkers. Op ons landgoed treft u borden van de oude Griek Aristoteles, de Nederlandse denker Spinoza en van de Duitse denker Peter Sloterdijk. Buiten het terrein, treft u borden van Erasmus en Rousseau. De etsen op de borden zijn gemaakt door de Amersfoortse kunstenares Hadewijch Ouwendijk. Bij de wandeling is een klein boekje met achtergrondinformatie over de denkers verschenen dat u bij de receptie kunt kopen. Het is ook mogelijk de route onder leiding van een filosoof te lopen.

Wandelen naar Kamp Amersfoort met QR codes

Zes informatiezuilen onderweg vertellen u de bijzonderheden rond de Tweede Wereldoorlog.

De route bestaat uit een wandeling van ca. 1500 meter welke vanaf Landgoed ISVW via een zestal informatieborden leidt naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort lag. Op alle informatieborden vindt u een QR-code die u voorziet van afbeeldingen over die plek en internationale teksten. We wensen u een informatieve wandeling. Weest u voorzichtig met het verkeer.

Het eindpunt is Nationaal Monument Kamp Amersfoort, een goede reden om deze gelijk te bezoeken. Kijk voor de openingstijden op de website.

kamp_amersfoort_wandeling_qr 1. Bij de uitgang van de ISVW steekt u de Dodeweg over en wandelt u linksaf het fietspad op. Daar vindt u aan de rechterzijde het eerste informatiebord ‘De Internationale School Voor Wijsbegeerte in de Tweede Wereldoorlog’.

2. U vervolgt de wandeling en komt na ca. 500 meter bij de ingang van Rusthof, waar u rechts van het fietspad het informatiebord ‘Russisch Ereveld naast Rusthof’ vindt. Voor u uw wandeling via het fietspad vervolgt, kunt u eventueel oversteken en het Ereveld bezoeken.

3. Het volgende deel van de wandeling leidt u via het fietspad over de A28 en na ca. 250 meter vindt u het informatiebord ‘Kamp Amsvorde’.

4. U wandelt vervolgens door de fiets-/voetgangerstunnel en vindt na ca. 150 meter direct na de tunneluitgang het informatiebord ‘De Ladder” van Armando.

5. U vervolgt nu het wandelpad, passeert de afslag van de snelweg en steekt daarna Laan 1914 over. (voorzichtig!) Hier vindt u direct links het informatiebord ’t Huys te Kalkwegh’.

Logo Kamp Amersfoort 6. Voor de volgende ca. 200 meter van de wandeling blijft u aan de linkerzijde van de weg. Vlak voordat u de Loes van Overeemlaan bereikt, vindt u het laatste informatiebord ‘Slagboom naar het Polizeilisches Durchgangslager Amersfoort (PDA)’.7. Vanaf hier wandelt u de Loes van Overeemlaan in en arriveert u na ca. 350 meter bij het ontmoetingscentrum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

Mede mogelijk gemaakt door de Rabobank.

Wandelen met een gids

Nimmerdor Vanaf landgoed ISVW wandelen we naar het naastgelegen Nimmerdor, een voorbeeldige romantische tuin aan de rand van Amersfoort. Historische gids Lia van Burgsteden vertelt over de geschiedenis van deze en ander tuinen. De tuin is de tijd in paden en planten gevat.

Wandelen met de gids is mogelijk voor groepen van minimaal 4 personen. Kosten bedragen €12,50 p.p.. Voor grotere groepen is korting mogelijk. U wandelt circa 2 uur. Meer info: [email protected] of 033-4650700.

Niet ver van Landgoed ISVW, aan de overzijde van de A28, ligt het oude landgoed Nimmerdor. Hier is goed te zien hoe tuinen zich in de loop van de eeuwen hebben ontwikkeld.

De ISVW biedt de mogelijkheid om circa 1,5 a 2 uur met een gids te wandelen door en langs landgoed Nimmerdor. Onderweg besteden de gidsen de nodige aandacht aan het landschap, de natuur, de geschiedenis van het landgoed. Bekijk de brochure over de wandeling hier.

Landschappelijk wandelen met een vleugje filosofie

De mens heeft veel veranderd in het landschap. Men wilde er wonen, reizen, zijn voedsel verbouwen, anderen imponeren, opvrolijken of een statement maken. De natuur doet ook een duit in het zakje, want planten en dieren vinden weer hun plek in het cultuurlandschap. Dit samenspel van mens en natuur komen we tegen tijdens de excursie door het stadspark Nimmerdor, dat ooit deel uitmaakte van een prachtig landgoed. Met een reizende tentoonstelling wordt een kijkje genomen in de rijke historie van de buitenplaats. Gedichten en reisverslagen laten bezoekers van het landgoed uit een ver verleden aan het woord.

Everard Meyster was halverwege de 17e eeuw de stichter van het landgoed Nimmerdor. Hij plantte er alleen wintergroene struiken en bomen, zodat het er nimmer dor zou zijn. Everard Meyster is er ook verantwoordelijk voor dat Amersfoort bekend staat als de Keistad. Hij sloot een weddenschap met zijn vrienden. Hij beweerde dat hij de Amersfoorters zo gek kon krijgen om een grote zwerfkei van Soesterberg naar Amersfoort te trekken. Meyster won de weddenschap en de kei is nu nog te bewonderen aan de Stadsring.

Ooit is het landgoed Nimmerdor 150 hectaren groot geweest. Er was een landhuis, oranjerie, koetshuis, duiventoren, een tuinmanswoning en drie boerderijen. De 17e eeuwse rechthoekige tuin veranderde in de Romantiek in een Engels Landschapspark. Tegenwoordig is Nimmerdor in tweeën gedeeld: een stadspark en een particulier bewoond terrein rond de Engelse tuin.

Het park Nimmerdor heeft prachtige oude lanen en veel wintergroene heesters en bomen herinneren nog aan de stichter van het landgoed. Bijzondere vogels huizen in het eeuwenoude bos.

Reserveren

Een wandeling vereist minimaal 5 personen en kost 12,50 euro per persoon. We regelen graag een gids voor uw groep, bel 033-4650700 of mail [email protected].

De wandeling door Nimmerdor is een initiatief van Landschap Leusden. Op hun site treft u meer interessante wandelingen en fietstochten in en rond Leusden.

Fietsen

Ook kan er natuurlijk gefietst worden. De gemeente Leusden doet een suggestie voor een fietstocht van 30 kilometer. OV-fietsen zijn te huur op treinstation Amersfoort Centraal.

(Lig)fietsen huren bij de ISVW

Voortaan is fietsen huren bij de ISVW wel heel makkelijk. Op Landgoed ISVW is namelijk het bedrijf Treeker Treks gevestigd, dat zich toelegt op fietsverhuur en fietsevents. Het bedrijf is gespecialiseerd in (lig)fietsarrangementen met combi-activiteiten. Leuk als sportief, cultureel en/of culinair onderdeel van uw uitje, cursus of anderszins. Vraag naar de mogelijkheden via [email protected] of bel 033-4650700.
 

Boogschieten

Onder leiding van Jac Rongen kunt u boogschieten. Deze activiteit is bij uitstek geschikt om met een groep te doen. U leert letterlijk uw aandacht te richten.
 
 
 

Boottocht

Voor een speciaal uitje in de vrije uren van uw programma, kunt u op de website van Waterlijn vinden hoe u een boot-tour kunt maken door grachten van de historische binnenstad van Amersfoort en het Randenbroekerbos.

Huifkar

Vanaf het landgoed kunt u met een paard en wagen door de omgeving rijden. De gidsen vertellen u intussen over het landschap.

Nadere informatie

Meer weten over activiteiten tijdens uw verblijf? Vraag dan naar de mogelijkheden via [email protected] of bel 033-4650700.